Årsager til diabetes

Største årsager

De største årsager til diabetes er Fedme, overvægt og manglende fysisk aktivitet. Man kan dog godt have type 2 selvom man ikke opfylder disse årsager. Men de er de mest almindelige årsager til at den er ansvarlig for næsten 80% af diabetes tilfælde i Danmark.

Vidste du det?

I en sund person frigiver bugspytkirtlen (et organ ved mavesækken) frigiver insulin til at hjælpe kroppen med at og bruge sukker fra den mad du spiser.

Diabetes sker, når et af følgende sker:

Når bugspytkirtlen ikke producerer insulin.

Når bugspytkirtlen producerer meget lidt insulin.

Når kroppen ikke reagerer hensigtsmæssigt på insulin. Dette kaldes at man er insulinresistent.

I modsætning til mennesker med type 1-diabetes, producerer mennesker med type 2-diabetes insulin, men den insulinen deres bugspytkirtel udskiller, er enten ikke nok, eller kroppen er ikke i stand til at genkende insulinen og bruge det korrekt - insulinresistens.

Når der ikke er nok insulin eller insulinen ikke kan anvendes som den skal, kan glukose (sukker) ikke komme ind i kroppens celler og forbliver i blodbanen i stedet.

Når glukose hober sig op i blodet i stedet for at gå ind i cellerne, forårsager det skader i flere steder af kroppen.

Celler der ikke for energi fra glukosen, kan ikke fungere ordentligt.

Insulin og type 2 diabetes

Hvis man forstår hvorfor insulin er så vigtigt, får man viden om, hvordan kroppen bruger mad til energi. Krop består af millioner af celler. For at få energi skal disse celler bruge mad i en meget simpel form.
Når du spiser eller drikker, bliver mange af fødevarerne opdelt i et simpelt sukker kaldet glukose. Derefter transporteres glokusen via blodbanen til cellerne, hvor det kan anvendes til at tilvejebringe den energi kroppen har behov for til daglige aktiviteter. Mængden af glukose i blodet er stramt reguleret af insulinen samt andre hormoner. Insulin frigives altid i små mængder fra bugspytkirtlen. Når mængden af ​​glukose i blodet stiger til et vist niveau, vil bugspytkirtlen frigive mere insulin for at tilføre mere glukose til cellerne. Dette bevirker, at glukose i blodet ( blodsukkeret ) falder.

For at holde blodsukkerniveauet fra at blive for lavt ( hypoglykæmi eller lavt blodsukker), sender kroppen signaler til dig, at du skal spise, og til leveren om at frigive noget glukose fra dens depoter samt signaler til at sænke mængden af ​​insulin der frigives fra bugspytkirtlen.

Personer med diabetes producerer ikke insulin eller deres krops celler er ikke længere i stand til at genkende insulinen, hvilket fører til høj blodsukker.

Pr. definition har man diabetes når et blodsukker niveau er større end eller lig med 6,5 mmol/l efter en nats faste eller to timer efter man har spist. Det samme gælder langtidsblodsukkermåling, som tages hver tredie måned. Har man hjerte-kar-sygdom er den lidt højere.

  Diabetes type 1 Diabetes type 2
Årsag Betaceller i bugspytkirtlen er angrebet af kroppens eget immunsystem, derfor reduceres insulinproduktion, hvilket fører til forhøjet blodsukker. Insulin produceres ikke, eller produceres i utilstrækkelige mængder. Vedvarende høje indtag af kosten sukker fører til overdreven krav af insulinproduktion, hvilket fører til insulinresistens over tid. Receptorceller, der er blevet mindre følsomme ( resistente ) over for insulin er ikke istand til at fjerne glukose fra blodet, hvilket fører til højere blodsukker og større krav til insulinproduktion.
Arvelig Muligvis. I de fleste tilfælde af type 1 diabetes vil patienten arve risikofaktorer fra begge forældre. Type 2-diabetes har en stærkere relation til tilfælde i familien end type 1.
Metabolisme Menes at være udløst af autoimmune destruktion af betacellerne. Autoimmune angreb kan forekomme efter en virusinfektion, såsom fåresyge, røde hunde. Synes at være relateret til aldring, inaktiv livsstil, kost, genetisk indflydelse og fedme.
Miljø En udløser kan være koldt vejr. Type 1 -diabetes udvikler sig oftere om vinteren end om sommeren, og er mere almindelig på steder med koldt klima. Type 2-diabetes er mere almindelig hos mennesker med lave niveauer af D-vitamin, som er syntetiseret fra sollys. D-vitamin understøtter immunsystemets funktion og insulinfølsomhed, hvilket betyder, at dem der bor på et mere nordlig sted kan blive udsat for en højere risiko for diabetes.
Diæt Tidlig kost kan også spille en rolle. Type 1 diabetes er mindre almindelige hos mennesker, der blev ammet, og hos dem, der først spiste fast føde i en senere alder. Fedme tendens i familier, og familier der har en tendens til at have lignende spise- og motionsmønstre . Kost med høje simple sukkerarter og lav på fibre og vitale næringsstoffer er mere tilbøjelige til at udvikle diabetes.