Diabetes og fødder

Diabetes og fodproblemer

For folk med diabetes der har for meget glukose (sukker) i deres blod for lang tid kan medføre nogle alvorlige komplikationer, herunder fodproblemer.

Hvordan kan diabetes påvirke mine fødder?

Diabetes kan forårsage to problemer, der kan påvirke dine fødder:

 • Diabetisk neuropati. ukontrolleret diabetes kan beskadige dine nerver. Hvis du har beskadiget nerver i dine ben og fødder, kan du ikke føle varme, kulde eller smerte. Denne mangel på følelse kaldes "sensorisk diabetisk neuropati ." Hvis du ikke føler en rift eller sår på din fod på grund af neuropati kunne det blive værre og blive nficeret. Musklerne i foden fungerer muligvis ikke korrekt, fordi de nerver, der gør musklerne arbejde er beskadiget. Dette kan medføre at foden ikke tilpasser sig ordentligt og skaber for meget pres i et område af foden. Det anslås, at op til 10% af diabetikere vil udvikle fodsår. Fodsår opstå på grund af nerveskader og perifer karsygdom.

 • Perifer karsygdom. Diabetes påvirker også strømmen af blod. Uden god blodgennemstrømning, tager det længere tid for en øm eller rift til at helbrede. Dårlig blodgennemstrømning i arme og ben kaldes "perifer karsygdom." Perifer vaskulær sygdom er en lidelse, der påvirker blodkarrene væk fra hjertet. Hvis du har en infektion, der ikke vil heles på grund af dårlig blodgennemstrømning, du er i risiko for at udvikle sår eller koldbrand (død væv på grund af en mangel på blod).

Hvad er nogle almindelige fodproblemer ved diabetes?

Alle kan få fodproblemer som dem angivet nedenfor. Men for folk med diabetes, kan disse fælles fodproblemer muligvis føre til infektion og alvorlige komplikationer, såsom amputation.

 • Fodsvamp er en svamp, der forårsager kløe, rødme og revner. Bakterier kan komme ind gennem revner i huden og forårsager en infektion. Medicin, der dræber svampen anvendes til behandling af fodsvamp. Disse lægemidler kan være piller og / eller cremer anvendes direkte på problemområdet. Spørg din læge til at anbefale en medicin for fodsvamp.

 • Svampeinfektion af negle. Negle, der er inficeret med en svamp kan blive misfarvet (gulligbrun eller uigennemsigtig), tyk og skørt og kan adskilles fra resten af neglen. I nogle tilfælde kan neglen smuldre. Den mørke, fugtige og varme omgivelser i sko kan fremme svampevækst. Desuden kan en skade på neglen sætte dig i risiko for en svampeinfektion. Svamp i negle infektioner er vanskelige at behandle. Medicin anvendt direkte på neglen er tilgængelige, men de hjælper kun et lille antal neglesvamp problemer. Oral medicin (piller) kan være nødvendige at lægen ordinere. Behandlingen kan også omfatte periodisk fjernelse af det beskadigede neglevæv.

 • Hård hud er en ophobning af hud, som regel på undersiden af foden. Hård hud er forårsaget af en ujævn fordeling af vægt, generelt på bunden af forfoden eller hælen. Hård hud kan også være forårsaget af forkert brug af sko eller en hud abnormitet. Husk på, at en vis grad af hård hud dannelse på fodsålen er normal. Korrekt pleje er nødvendig, hvis du har hår hud. Efter din bad, brug en pimpsten til forsigtigt at fjerne ophobning af hud. Brug polstrede puder og indlægssåler i dine sko. Medicin kan også blive ordineret til at blødgøre hård hud. Prøv IKKE at skære i hård hud eller fjerne den med en skarp genstand.

 • Ligtorne er en ophobning af hård hud i nærheden af en knoglet område på en tå eller mellem tæerne. Ligtorne kan være resultatet af pres fra sko, der gnider mod tæerne eller forårsage friktion mellem tæerne. Korrekt pleje er nødvendig, hvis du har en ligtorn. Efter din bad, brug en pimpsten til forsigtigt at fjerne ophobning af hudvæv. Brug ikke håndkøbs midler til at opløse ligtorne. Prøv IKKE at skære ligtorne eller fjerne det med en skarp genstand.

 • Vabler kan dannes, når dine sko gnidre det samme sted på din fod. Iført sko, der ikke passer ordentligt eller iført sko uden sokker kan forårsage blærer, som kan blive inficeret. Ved behandling af vabler, er det vigtigt ikke at "punkturer" dem. Huden der dækker blister hjælper med at beskytte dem mod infektion. Brug en antibakteriel creme og rene, bløde bandager for at beskytte huden og forebygge infektion.

 • knyster opstår, når din store tå vinkler i mod den anden tå. Ofte stedet hvor din store tå slutter sig til resten af foden bliver rød og med tyk hud. Dette område kan også begynde at stikke ud og blive hårdt. Knyster kan dannes på en eller begge fødder. De kan være arvelige, men oftest er forårsaget ved at bære højhælede sko med smalle tæer. Disse sko lægger pres på storetåen, så den skubbes mod den anden tå. Brugen af filt eller skum polstring på foden, kan hjælpe med at beskytte knyst fra at irriterer. En anordning kan også anvendes til at adskille de store og andet tæerne. Hvis knysten forårsager alvorlige smerter og / eller deformitet, kan kirurgi for at justere tæerne være nødvendig.

 • Tør hud kan knække, hvilket kan gøre det muligt for bakterier at komme ind. Brug fugtgivende sæber og cremer til at holde din hud fugtig og blød.

 • Fodsår. Et fodsår er en rift i huden eller et dybt sår, som kan blive inficeret. Fodsår kan skyldes mindre skrammer, rifter der heler langsomt eller fra gnidning af sko, der ikke passer godt. Tidlig indgreben er vigtig i behandlingen. Spørg din læge til råds om, hvordan man bedst plejer såret.

 • Hammertæer. En hammertådeformitet er en tå der er bøjet på grund af en svækket muskel. Den svækkede muskler gør sener (væv, der forbinder muskler til knogler) kortere, hvilket får tæerne til at krølle under fødderne. Hammertæer kan være arveligt. De kan også være forårsaget af sko, der er for korte. Hammertæer kan forårsage problemer med at gå og kan føre til andre fodproblemer, f.eks. vabler, hård hud og sår. Fiksering og korrigerende fodtøj kan hjælpe med at behandle dem. I alvorlige tilfælde kan kirurgi for at rette tå være nødvendig.

 • Indgroet tånegle. indgroet tånegle opstår, når kanterne af neglen vokser ind i huden. De forårsager tryk og smerte langs negle kanter. Kanten af neglen kan skære ind i huden, der forårsager rødme, hævelse, smerte, dræning, og infektion. Den mest almindelige årsag til nedgroede tånegle er pres fra sko. Andre årsager omfatter forkert trimmet negle, og gentagne traumer for fødderne af aktiviteter som løb, gang, eller laver aerobic. Holde dine tånegle korrekt trimmet er den bedste måde at forebygge nedgroede tånegle. Hvis du har et vedvarende problem, eller hvis du har en negle infektion, kan du bruge en læges pleje. Alvorlige problemer med indgroede negle kan korrigeres med kirurgi for at fjerne en del af tåneglen.

 • Fodvorter ligner hård hud på fodballen eller på hælen. De kan synes at have små huller eller små sorte pletter i midten. De vorter er normalt smertefuld og kan udvikles enkeltvis eller i klynger. Fodvorter er forårsaget af en virus, der inficerer det yderste lag af huden på fodsålerne. Brug IKKE håndkøbsmedicin til at opløse vorter. Hvis du ikke er sikker på, om du har en fodvorte eller hård hud, så lad din læge kigge på det.

Kan disse fodproblemer undgås?

Korrekt fodpleje kan hjælpe med at forhindre disse fælles fodproblemer og / eller behandle dem, før de forårsager alvorlige komplikationer. Her er nogle tips til god fodpleje:

 1. Pas på dig selv og din diabetes. Følg din læges råd om ernæring, motion og medicin. Hold dit blodsukker inden for det område, som lægen anbefaler.
 2. Vask dine fødder i varmt vand hver dag med en mild sæbe. Test vandtemperaturen med albuen, fordi nerveskader kan påvirke fornemmelse i hænderne. Tør fødderne godt, især mellem tæerne.
 3. Tjek dine fødder hver dag for sår, vabler, rødme, hård hud, eller nogen af de andre problemer, der er anført ovenfor. Hvis du har dårlig blodgennemstrømning, er det især vigtigt at lave et dagligt fod tjek.
 4. Hvis huden på dine fødder er tørre, holde det fugtigt ved at anvende lotion efter du vaske og tørre dine fødder. Læg ikke lotion mellem tæerne. Din læge kan fortælle dig, hvilken type lotion er bedst at bruge.
 5. Forsigtigt glatte ligtorne og hård hud med en fx. en pimpsten. Gør dette efter din bad eller brusebad, når din hud er blød.
 6. Tjek dine tånegle en gang om ugen. Trim dine tånegle med et negleklipper lige over. Man må ikke afrunde hjørnerne af tånegle eller skære ned på siderne af neglene. Efter klipning, udjævn tånegle med en neglefil.
 7. Brug altid lukkede sko eller hjemmesko. Må ikke bære sandaler og ikke gå barfodet rundt.
 8. Brug altid sokker eller strømper. Brug sokker eller strømper, der passer dine fødder godt og har blød elastisk.
 9. Brug sko, der passer godt. Køb sko lavet af kanvas eller læder og gå dem langsomt til. Ekstra brede sko er også tilgængelige i specialbutikker, der vil give mulighed for mere plads til foden for mennesker med foddeformiteter.
 10. Kontroller altid indersiden af skoene for at sikre, at ingen genstande efterlades inde ved en fejltagelse.
 11. Beskyt dine fødder mod varme og kulde. Brug sko på stranden. Brug sokker om natten, hvis dine fødder få kolde.
 12. Hold blodet flyder til dine fødder. Sæt dine fødder op, når man sidder, vrikke tæerne og flytte dine ankler flere gange om dagen, og ikke krydse dine ben i længere tid.
 13. Hvis du ryger, så stop. Rygning kan gøre blod flow-problemer værre.
 14. Hvis du har en fod problem, der bliver værre eller ikke vil heles, skal du kontakte din læge til rådgivning og behandling.
 15. Sørg for diabetes læge undersøger dine fødder under hver check-up. En årlig fod eksamen skal udføres, som omfatter en inspektion af huden, en kontrol af temperaturen på dine fødder, samt en vurdering af den fornemmelse i foden.
 16. Kontakt din ortopæd (fodlæge) hver to til tre måneder for undersøgelse, selv om du ikke har nogen fodproblemer.

Hvornår skal jeg kontakte min læge, hvis jeg har diabetes?

Hvis du har diabetes, skal du kontakte din læge, hvis du oplever nogen af følgende problemer:

 • Ændringer i hudfarven
 • Ændringer i hudens temperatur
 • Hævelse i foden eller anklen
 • Smerter i benene
 • Åbne sår på fødderne, der er langsomme til at helbrede
 • Indgroet tånegle eller tånegle inficeret med svamp
 • Ligtorne eller hård hud
 • Tørre revner i huden, især omkring hælen
 • Usædvanlige og / eller vedvarende mund lugt