Forskelle mellem type 1 og 2


Generelt har mennesker med diabetes enten en total mangel på insulin (type 1 diabetes) eller de har for lidt insulin eller ikke kan udnytte insulin effektivt (type 2 diabetes).

Type 1 diabetes (tidligere kaldet ungdomssukkersyge eller insulin-afhængig diabetes), tegner sig for 5-10 ud af 100 mennesker, der har diabetes. Ved type 1-diabetes, ødelægger kroppens immunsystem de celler, der frigiver insulin, og til sidst ophører insulinproduktion i kroppen. Uden insulin kan cellerne ikke absorbere sukker (glukose), som de har brug for for at producere energi.

Type 2-diabetes (tidligere kaldet gammelmandssukkersyge eller ikke-insulin-afhængig diabetes) kan udvikles i alle aldre. Det mest almindeligt er i voksenalderen. Men type 2-diabetes hos børn er stigende. Type 2-diabetes findes hos langt de fleste mennesker, der har diabetes. 90-95 ud af 100 personer. Ved type 2-diabetes, er kroppen ikke i stand til at udnytte insulin på den rigtige måde. Dette kaldes insulinresistens. Efterhånden som type 2-diabetes bliver værre, kan bugspytkirtlen lave mindre og mindre insulin. Dette kaldes insulinmangel.

Hvordan er disse sygdomme anderledes?

Type 1 diabetes Type 2-diabetes
Symptomerne starter som regel i barndommen eller voksenlivet. Folk søger ofte lægehjælp, fordi de er alvorligt syge af pludselige symptomer på højt blodsukker. Personen kan ikke have symptomer før diagnosen. Normalt opdages sygdommen i voksenalderen, men et stigende antal børn bliver diagnosticeret med sygdommen.
Episoder med lavt blodsukker (hypoglykæmi) er almindelige. Der er ingen episoder af lavt blodsukker, medmindre man tager insulin eller diabetes medicin.
Det kan ikke forhindres. Det kan forebygges eller forsinkes med en sund livsstil, herunder at opretholde en sund vægt, spise fornuftigt, og motionere regelmæssigt.

Hvordan er de ens?

Begge typer af diabetes vil i høj grad øge en persons risiko for en række alvorlige komplikationer. Selv om overvågning og styring af sygdommen kan forebygge komplikationer, forbliver diabetes den førende årsag til blindhed og nyresvigt. Den fortsætter også at være en kritisk risikofaktor for hjertesygdomme, slagtilfælde, og mund eller ben amputationer.

Hvordan diabetes udvikles

Type 1 diabetes er en autoimmun sygdom, hvilket betyder, at immunsystemet fejlagtigt angriber dele af kroppen. I tilfælde af type 1 diabetes, er immunsystemet fejlagtigt rettet mod insulinproducerende beta-celler i bugspytkirtlen.

Ingen ved, hvorfor dette sker, eller hvordan man stopper den. Immunforsvaret hos mennesker med type 1-diabetes vil fortsat angribe beta-celler, indtil bugspytkirtlen er i stand til at producere insulin.

Mennesker med type 1-diabetes skal injicere sig med insulin for at kompensere for død af deres beta-celler. Alle med type 1-diabetes er insulin-afhængige.

Type 2-diabetes er anderledes. Det autoimmune system hos mennesker med type 2-diabetes angribe ikke betacellerne. I stedet er type 2-diabetes karakteriseret ved at kroppen mister sin evne til at reagere på insulin. Dette er kendt som insulinresistens.

Kroppen kompenserer for den manglende effektivitet af den insulin ved at producere mere, men den kan ikke altid producere nok. Over tid, kan belastningen af beta-celler ved dette niveau af insulinproduktion ødelægge dem, og aftagende insulinproduktion.