Type 2 diabetes og søvn

Type 2 diabetes og søvn

Folk, der har diabetes har ofte dårlige søvnvaner, herunder problemer med at falde i søvn eller sig i søvn. Nogle mennesker med diabetes får for meget søvn, mens andre har problemer med at få nok søvn.

Mellem 30 og 50 procent af danskere får ikke nok søvn som er nødvendig for et godt helbred og optimal ydeevne.

Der er flere årsager til søvnproblemer for mennesker med type 2-diabetes, herunder obstruktiv søvnapnø, smerter eller ubehag, uro i benene, behovet for at gå på toilettet, og andre problemer, der er forbundet med type 2-diabetes.

Søvnproblemer og type 2 diabetes

søvnapnø

Søvnapnø medfører pauser i vejrtrækningen under søvn. Perioder med stoppet vejrtrækning kaldes apnøer, hvilket er forårsaget af en obstruktion af de øvre luftveje. Apnøer kan blive afbrudt af en kort ophidselse, der ikke vækker dig helt - du er ofte ikke selv klar over, at din søvn bliver forstyrret.

Men hvis din søvn blev målt i en søvn laboratorium, ville teknikere registrere ændringer i hjernens bølger, der er karakteristiske for opvågning.

Søvnapnø resulterer i lavt iltindhold i blodet, fordi blokeringer forhindrer luft i at komme til lungerne. Det lave iltindhold påvirker også hjerne og hjerte funktion.

Op til to tredjedele af de mennesker, der har søvnapnø er overvægtige. Søvnapnø ændrer vores søvncyklus og stadier af søvn.

Nogle undersøgelser har knyttet ændrede søvn faser med et fald i væksthormon, som spiller en central rolle i kroppens sammensætning, såsom kropsfedt, muskler og mave fedt.

Forskere har fundet en mulig sammenhæng mellem søvnapnø og udviklingen af ​​diabetes og insulinresistens ( manglende evne til kroppen til at bruge insulin).

Perifer neuropati

Perifer neuropati eller beskadigelse af nerverne i fødder og ben, er en anden årsag til søvn forstyrrelser.

Dette nerveskader kan medføre et tab af følelse i fødderne eller symptomer såsom snurren, følelsesløshed, brændende og smerte.

Urolige ben syndrom

Urolig ben syndrom er en specifik søvnforstyrrelse, der forårsager en intens, ofte uimodståelig trang til at bevæge benene.

Denne søvnforstyrrelse er ofte ledsaget af andre fornemmelser i benene såsom snurren, trække eller smerter, hvilket gør det svært at falde i søvn eller forblive i søvn.

Hypoglykæmi og hyperglykæmi

Både hypoglykæmi ( lavt blodsukker) og hyperglykæmi ( højt blodsukker) kan påvirke søvn hos dem med diabetes.

Hypoglykæmi kan opstå, når du ikke har spist i mange timer, såsom natten over, eller hvis du tager for meget insulin eller anden medicin.

Hyperglykæmi opstår, når blodsukker stiger over det normale. Dette kan ske, efter at have spist for mange kalorier, manglende medicin, eller hvis man er syg.

Følelsesmæssig stress kan også forårsage dit blodsukker til at stige.

Fedme

Fedme, eller for meget kropsfedt, er ofte forbundet med snorken, søvnapnø, og søvnforstyrrelser.

Fedme øger risikoen for søvnapnø, type 2 diabetes, hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, gigt og slagtilfælde.

Hvordan bliver søvnproblemer diagnosticeret?

Din læge vil spørge dig om dine søvnmønstre, herunder om du har problemer med at falde eller blive i søvnen, er søvnig i løbet af dagen, har svært ved at trække vejret, søvn (herunder snorken), har smerter i benene, eller flytter eller sparker dine ben mens du sover.

Din læge kan henvise dig til en søvnspecialist, der kan lave en særlig søvn undersøgelse kaldet en polysomnogram for at måle aktivitet under søvn.

Resultaterne af soveundersøgelsen kan hjælpe din læge med at stille en præcis diagnose og ordinere en effektiv og sikker behandling.

Hvordan bliver søvnproblemer behandlet i type 2 diabetes?

Der er flere behandlinger for søvnproblemer hos mennesker med diabetes, afhængigt af tilstanden:

Søvnapnø

Hvis du er diagnosticeret med søvnapnø, kan lægen foreslå, at du taber dig for at hjælpe dig med at trække vejret lettere.

En anden potentiel behandling er kontinuerligt positivt luftvejstryk ( CPAP ). Med CPAP bære patienter en maske over deres næse og / eller mund. En luftblæser pumper luft gennem næsen og / eller mund. Lufttrykket justeres således, at det er lige nok til at forhindre de øvre luftveje i at kollapse under søvn.

Trykket er konstant og løbende.

CPAP forhindrer luftvejenes lukning, mens det er i brug, men apnøepisoder vende tilbage når CPAP er stoppet eller bliver brugt forkert.

Perifer neuropati

At behandle smerter ved perifer neuropati, kan lægen ordinere simpel smertestillende såsom aspirin eller ibuprofen, antidepressiva såsom amitriptylin eller antikonvulsiva såsom Neurontin, Topamax, eller Gabitril.

Andre behandlinger omfatter Lyrica lidocain injektioner eller cremer såsom capsaicin.

Restless Legs Syndrome

Forskellige medikamenter anvendes til behandling af Urolig ben syndrom, herunder dopamin fremmere, sovemidler, antikonvulsiva og smertestillende midler. Din læge kan også ordinere jern, hvis du har et lavt jern niveauer.

Der er også flere medikamenter, der behandler søvnløshed, herunder:

 • Håndkøbsmedicin såsom antihistaminer, herunder diphenhydramin (såsom Benadryl).
 • Disse stoffer bør anvendes på kort sigt og i forbindelse med ændringer i søvn vaner.
 • Medicin anvendes til behandling søvnproblemer såsom Ambien, Sonata, og lunesta.
 • Benzodiazepiner, medicin, der virker på hjernen og nerverne til at producere en beroligende virkning, herunder Valium, Lorazepam, og Xanax.
 • Antidepressiva såsom Serzone.

Hvordan kan jeg forbedre min søvn?

Ud over medicin, er anbefalinger til at forbedre søvn:

 • Lær afslapning og vejrtrækningteknikker.
 • Lyt til en meditativ cd eller cd med naturlyde.
 • Få regelmæssig motion, senest et par timer før sengetid.
 • Brug ikke koffein, alkohol eller nikotin i aften.
 • Komme ud af sengen og gøre noget i et andet rum, når du ikke kan sove.
 • Gå tilbage i seng, når du føler dig døsig.
 • Bruge sengen kun til søvn og seksuel aktivitet.
 • Må ikke ligge i sengen for at se tv eller læse.

Er der andre forbindelser mellem søvn og type 2 diabetes?

Folk, der har dårlige søvn vaner er i større risiko for at blive overvægtige eller fede, og at udvikle type 2-diabetes, ifølge flere undersøgelser.

Kronisk søvnmangel kan føre til insulinresistens, hvilket kan resultere i højt blodsukker og diabetes.

Nogle undersøgelser viser, at kronisk søvnmangel kan påvirke hormoner, der styrer appetit.

For eksempel forbinder de seneste resultater utilstrækkelig søvn med lavere niveauer af hormonet leptin, som hjælper med at kontrollere metabolismen af ​​kulhydrater. Lave niveauer af leptin har vist sig at øge kroppens trang til kulhydrater, uanset mængden af ​​kalorier forbruges.