Graviditet og diabetes

Problemer ved diabetes i graviditeten

Blodsukker, der ikke er velkontrolleret hos den gravide med type 1 eller type 2-diabetes, kan føre til problemer for både kvinden og barnet.

Fødselsdefekter
Babyens organer dannes i de første to måneder af graviditeten, ofte før en kvinde ved, at hun er gravid. Blodsukker, der ikke er i kontrol, kan påvirke disse organer mens de bliver dannet, og forårsage alvorlige fødselsdefekter ved tilblivelsen af barnet, såsom i hjernen, rygsøjlen og hjertet.

Et ekstra stort barn
Diabetes, der ikke er velkontrolleret forårsager barnets blodsukker til at være høj. Barnet er "over velnæret" og vokser sig ekstra stort. Ud over at forårsage ubehag for kvinden i løbet af de sidste måneder af graviditeten, kan et ekstra stort barn føre til problemer under fødslen for både moderen og barnet. Moderen kan have behov for et kejsersnit. Barnet kan blive født med nerveskader på grund af pres på skulderen under fødslen.

Kejsersnit
Et kejsersnit er en operation, hvor barnet tages ud gennem maven. En kvinde, der har diabetes, der ikke er velkontrolleret har en større risiko for at skulle have et kejsersnit for at få barnet. Når barnet er født ved et kejsersnit, tager det længere tid for kvinden at komme sig efter fødslen.

Svangerskabsforgiftning (præeklampsi)
Når en gravid kvinde har højt blodtryk, protein i hendes urin, og ofte hævelse i fingre og tæer, der ikke går væk, kan hun have præeklampsi. Det er et alvorligt problem, der skal følges nøje og forvaltes af sin læge. Forhøjet blodtryk kan skade både kvinden og hendes ufødte barn. Det kan føre til, at barnet bliver født tidligt og kan også forårsage krampeanfald eller et slagtilfælde (blodprop eller en blødning i hjernen, der kan føre til hjerneskade) i kvinden under veer og fødsel. Kvinder med type 1 eller type 2-diabetes har forhøjet blodtryk oftere end kvinder uden diabetes.

Tidligt fødsel
At blive født for tidligt, kan resultere i problemer for barnet, såsom vejrtrækningsproblemer, hjerteproblemer, blødning i hjernen, tarmproblemer, og synsproblemer. Kvinder med type 1 eller type 2-diabetes er mere tilbøjelige til at føde for tidligt end kvinder uden diabetes.

Lavt blodsukker (hypoglykæmi)
Personer med diabetes, der tager insulin eller anden diabetesmedicin, kan få blodsukker, der er for lavt. Lavt blodsukker kan være meget alvorligt, og selv dødeligt, hvis den ikke behandles hurtigt. Alvorlig lavt blodsukker kan undgås, hvis kvinderne holder godt øje med deres blodsukker og behandler det tidligt.

Hvis en kvindes diabetes ikke var godt kontrolleret under graviditeten, kan hendes baby meget hurtigt udvikle lavt blodsukker efter fødslen. Barnets blodsukker skal overvåges i flere timer efter fødslen.

Abort eller dødfødsel
En abort er et afbrud af graviditeten før 20 uger. Dødfødsel betyder, at efter 20 uger dør barnet i livmoderen. Aborter og dødfødsler kan ske af mange årsager. En kvinde, der har diabetes, der ikke er velkontrolleret har en større chance for at få en ufrivillig abort eller dødfødsel.

Plan for graviditeten

Før du vil være gravid, så kontakt din læge. Lægen har brug for at se på de virkninger, som diabetes har haft på din krop indtil nu, tale med dig om at få og holde kontrol med dit blodsukker, ændre medicin hvis det er nødvendigt, og lægge en plan for hyppig opfølgning. Hvis du er overvægtig, kan lægen anbefale, at du forsøger at tabe dig, før du bliver gravid som en del af planen om at få dit blodsukker under kontrol.

Under graviditeten, vil en gravid med diabetes være nødt til at se lægen oftere end en gravid kvinde uden diabetes. Sammen kan du og din læge arbejde hen på at forhindre eller fange problemer tidligt.

Barnløshed

Hvis du har forsøgt uden held at blive gravid, og ikke har været i stand til at finde en grund til din barnløshed, kan det være tid at få lavet en simpel blodprøve for at afgøre, om dine glukoseniveauer er for høje.

Antallet med type med II diabetes er stigende hvert år i Danmark. Flere og flere infertilitetspecialister mener dette sundhedsproblem er den vigtigste årsag til nogle ellers uforklarlige infertilitetstilfælde.

Når det kommer til diabetes og infertilitet er svaret klart: der er en sammenhæng. I mange tilfælde (især blandt kvinder), kan diabetes alene ikke forhindre dem i at blive gravid, men det holder dem ofte fra at forblive gravide. I mange tilfælde, siger fertilitetslæger, "en kvinde med højere end normale glukoseniveauer blivergravid ofte. Desværre forhindrer hendes diabetes hende fra at et foster kan udvikle sig i livmoderen, og der sker en abort, før hun nogensinde opdager hun er gravid. "I dette tilfælde forhindre diabetes ikke undfangelse, men forhindrer en igangværende graviditet. Høje blodsukkerniveauer er rapporteret at øge en kvindes chancer for abort med 30-60% ifølge statistikker udgivet af American Diabetes Association.

Selv når fosterudviklingen går i gang, er der andre risici at overveje, herunder:

En øget risiko for fosterskader på grund af skader på fosterceller dannet af de høje niveauer af glukose i blodet

Et større barn ænder med et kejsersnit, der øger kvindens chancer for infektion.

En øget risiko for svangerskabsdiabetes hos moderen, som kan forårsage andre sundhedsmæssige bekymringer for både mor og barn.

Når blodsukkerniveauet er for højt

Ud over at vanskeliggøre fosteret i at udvikle sig, vil glukoseniveauer, der er for høje, også påvirke hormonniveauer i hele kroppen, herunder de vigtige østrogen, progesteron og testosteron niveauer der er nødvendige for at en graviditet kan lykkes. Det er grunden til blodsukkerregulering er så afgørende for en fertilitet.

Styring af din diabetes

Når det kommer til at styre din diabetes for at opnå en sund graviditet, opfordre de fleste læger kvinder til at planlægge en graviditet ved at gøre følgende:

Få deres vægt til et normalt niveau (jo mere fed du er, desto sværere bliver det at styre dine glukoseniveauer)

Få dit langtidsblodsukker under 6,5, før du forsøger at blive gravid

Styring af dine daglige blodsukkerniveauer i 3-6 måneder (jo længere desto bedre) for at give din krop mulighed for at forberede sig til en graviditet.

Diabetes hos mænd

Mænd kan også opleve barnløshed på grund af høje blodsukkerniveauer. For nogle med tilbagegående ejakulation, hvor sæden kommer op i blæren, hvilket gør det umuligt at befrugte kvindens reproduktive organer, bliver det et problem. Erektil dysfunktion forårsaget af både diabetes selv samt medikamenter, der kan anvendes til at styre den, er også et problem.

Alligevel er der én, farligere reproduktive bivirkning ved diabetes hos mænd: DNA-skader. Ifølge forskning udgivet y Dr. Ishola Agbaje for Reproduktive Research Group på Dronningens University i Belfast, kan diabetes også forårsage alvorlige DNA-skader på sædceller, der kan hæmme en graviditet, levende fødsel og endda et sundt, normal foster. Blandt resultaterne af undersøgelsen omfatter, at:

Diabetiske mænd har meget lavere sæd niveauer (kun 2,6 i forhold til 3,3 ml hos ikke-diabetiske mænd).

DNA i diabetiske mænds sædceller var større (52 versus 32 procent).

Der var flere mangler i mitokondrie-DNA i diabetiske mænds sædceller end hos de ikke-diabetiske mænd.

De mitokondrie DNA mangler i de diabetiske mænds sædceller varierede fra 3 til 6 og i gennemsnit 4, mens de ikke-diabetiske mænd varierede det fra 1 til 4 og gennemsnit 3.

Hvad betyder alt dette? Kort sagt, en diabetiker mand, der ikke styrer sine blodsukkerniveaer har mindre chance for at befrugte sin partner, og når han gør er risikoen for spontan abort og misdannelser meget højere.

Skulle Diabetikere prøve at blive gradide i det hele taget?

Alt dette kan få diabetiske partnere til at spekulerer på, om det endda er sikkert at forsøge at blive gravid overhovedet. Selv om det er vigtigt at forstå de involverede høje glukoseniveauer og frugtbarhedsrisici, er det også vigtigt at forstå, at blot det at styre sine glukoseniveauer, og at få (og holde dem) på et mere normalt niveau, vil reducere disse risici og give mulighed for en sikker graviditet og i en sund baby. Nøglen til succes, selvfølgelig, er at arbejde med din diabeteslæge og fødselslæge for at sikre, at dine glukoseniveauer forbliver stabile måneder før du prøver at blive gravid samt under en graviditet. Med en god plan og dedikation til at spise rigtigt og opretholde din sundhed, er dine chancer for fødslen meget høje, på trods af en diabetes diagnose.