Statiner og diabetes

Statiner

Diabetes og statiner er meget tæt knyttet og diskuteres meget indenfor lægevidenskaben.

Statiner er kolesterolsænkende medicin som oftest bruges som del af diabetesbehandling da man ved, at folk med diabetes ofte har en større risiko for hjerteproblemer og hjertestop.

Når det bruges sammen med god blodsukkerkontrol og anden medicin, er det sådan at statiner meningen at de reducerer kolesterolniveauet og risikoen for at få hjertekarsygdomme.

Særligt type 2 diabetes er ofte forbundet med større niveauer af kolesterol i blodet.

Hvordan kan jeg reducerer min risiko for hjertekarsygdomme uden at tage statiner?

Der er andre metoder til at sænke kolesterolen i blodet og mindske risikoen for hjerteanfald eller andre hjerteproblemer.

Disse metoder inkluderer rygestop, skære ned på alkoholforbruget, motionerer regelmæssigt og sørge for at diæten ikke indeholder for meget kulhydrat.

Hos nogle mennesker vil en ændring i livsstilen gøre nok forskel på kolestrolniveauet til at der ikke behøves kolesterolsænkende medicin såsom statiner.

Hvis, trods dette, kolesterolniveauet forbliver over det niveau som er målet for behandling og faktorer som din alder, arvelighed, hjertesygdomme i familien viser at du har en risiko for at få hjerteproblemer, vil lægen anbefale statiner.

Hvad gør statiner for folk med diabetes?

Statiner påvirker måden hvorpå leveren producerer kolesterol, reducerer LDL-niveauet (det såkaldte dårlige kolesterol) og øger niveauet af HDL kolesterol (det såkaldte gode kolesterol).

Udtrykkende god og dårlig kolesterol bliver brugt fordi selvom vi har brug for begge typer kolesterol, vil det at have for meget LDL-kolesterol være forbundet med højere risiko for hjertesygdomme hvor det at have høj HDL-kolesterol niveau er forbundet med lav risiko for hjertesygdomme.

Hvilke statiner ordineres?

Der er en række forskellige statiner på markedet i Danmark såsom:

Virker statiner?

Statiner sænker helt sikkert kolesterolniveauet og større undersøgelser viser at der er mindre risiko for hjerteanfald hos personer med nuværende hjerteproblemer som tager statiner.

Undersøgelser viser at for hver 1000 personer som er i risikozonen for at få hjerteproblemer, hvis disse tager statiner i tre år vil statiner forebygge:

Dette betyder at næsten 99% vil ikke få nogen fordele af statiner, men fordi 1% får en fordel, betyder dette at ud af de tusinder af mennesker i Danmark med have risiko for hjerteproblemer, vil tusinder af hjerteanfald, hjertestop og dødsfald kunne forhindres.

Hvilke bivirkninger er der ved statiner?

Statiner er normalt godt tolereret af folk med diabetes. Bivirkning kan være:

Undersøgelser viser at risikoen for at udvikle type 2 diabetes er forøget ved højere doser af statiner samt hvor lang tid de er taget.

Selvom riskoen for at udvikle diabetes er lav, under 1% hos dem der tager statiner, har riskoen været grobund for stor debat om hvorvidt diabetesrisikoen opvejer fordelen ved medikamentet.

Bør man tage statiner?

Nogle mennesker ønsker sikkert at tage statiner for at gøre alt hvad de kan for at formindske deres risko for at få hjerteproblemer, men andre mennesker mener at risikoen for at statiner forhindrer et hjertekarproblem er alt for lavt til at retfærdiggøre brugen af dem og udsætte sig for bivirkningerne.

I sidste ende, hvis din læge anbefaler dig at tage statiner, er det dit valg og din læge bør accepterer din beslutning.

Statiner og grapefrugt

Visse statiner bør ikke tages sammen med grapefrugt.

Kontraindikationer mellem statiner og grapefrugt kan forøge statinernes virkning og fører til større risiko for bivirkninger.

Statiner og kontraindikationer

Statiner kan give kontraindikationer med anden medicin såsom:

Bør statiner tages af alle med diabetes?

En række undersøgelser er ved at blive gennemført for at vurdere sikkerheden
og effektiviteten af ​​statinbehandling i grupper af patienter med diabetes,
der ikke på nuværende tidspunkt er i høj risiko for hjertesygdomme.
Dette omfatter forskning i, om statiner har fordel for børn med diabetes.

Statiner er genstand for aktuelle og løbende lægedebat, når det kommer til diabetespatienter.

Forbindelsen mellem statinforbrug og øget risiko for hukommelse problemer og udvikling af type 2-diabetes kan påvirke, om statin vil bruges i fremtiden.

En statin er en del af diabetesbehandling og bør ikke anvendes i stedet for at
opretholde en god kost, dyrke regelmæssig motion, rygestop og skære ned på alkohol.