Kulhydraterne

Hvad er kulhydrater?

Kulhydrater findes i masser af fødevarer. Hvorvidt kulhydrater er stivelse, sukker eller fibre, giver de din krop energi til at bruge med det samme eller gemme til senere.

Men forskellige typer af kulhydrater kan påvirke dit blodsukker anderledes. Hvis du har diabetes, er det godt at blive fortrolig med de kulhydrater i de daglige fødevarer, du spiser, så du kan vælge klogt.

simple kulhydrater

Simple kulhydrater indeholder kun en eller to sukkerarter, så kroppen forbrænder simple kulhydrater hurtigt.

Disse kulhydrater - såsom hvidt sukker, tilsat sukker i forarbejdede fødevarer og sukker i frugt og mælk - gør at dit blodsukker stiger og falder hurtigt.

komplekse kulhydrater

Fødevarer, der har komplekse kulhydrater indeholder tre eller flere sukkertyper.

Din krop skal arbejde hårdere for at nedbryde komplekse kulhydrater, fordi det sukker, tager længere tid at fordøje.

Eksempler på komplekse kulhydrater omfatter fiberen i spinat, brøndkarse, boghvede, byg, vilde eller brune ris, bønner og nogle typer frugt.

Komplekse kulhydrater kan indeholde opløselige eller uopløselige fibre, men begge er gavnligt for dit helbred.

Det glykæmiske indeks

Det glykæmiske indeks rangerer fødevarer baseret på, hvor meget de hæver blodsukkeret.

Vælg lav GI kulhydrater, som forårsager færre ændringer i blodsukker, kan hjælpe med at kontrollere din diabetes og styre din vægt.

Hvad er der på denne lave GI liste?

Linser, grønne bønner, broccoli, spinat, blommer, yoghurt og brune ris.

Du kan se mere om disse og andre fødevarer på http://detsundeliv.dk/artikler/mad/4265/tabel-over-et-glykemisk-indeks-.aspx.

Men en lav- GI kost kan man ikke automatisk kontrollere sit blodsukker hvor meget og hvilken slags kulhydrater du spiser spørgsmål tæller også.

Vælg bedre kulhydrater

Når det kommer til kulhydrater, vær kræsen.

Begræns mængden af tilsat sukker i din kost.

Spis en bred vifte af frugt og grøntsager, især ikke-stivelsesholdige grøntsager som bladgrøntsager.

Sats på fuldkorn i stedet for raffineret korn, som mister fibre, vitaminer og mineraler i raffinering.

Hvordan kulhydrater øger blodsukker

Vores kroppe nedbryde kulhydrater til glukose til energi.

Tilstedeværelsen af glukose forårsager blodsukkeret til at stige og signalerer bugspytkirtlen til at frigive insulin, som hjælper til brug i kroppen eller oplagre glukose.

Personer med diabetes kan ikke lave nok insulin, eller deres insulin virker måske ikke godt, så de har brug for medicin til at optage glukose.

Når har diabetes, styr på din kost og insulinbrug hjælper med at holde blodsukkeret stabilt.

Tælle kulhydrater

Det er vigtigt for mennesker med diabetes at holde deres blodsukker under kontrol. For at gøre dette, vil du nødt til at se på portionstjener størrelser og læse alle fødevarer etiketter for at lære, hvor meget kulhydrat er i din mad.

I nogle tilfælde kan du være nødt til at gætte.

Nogle mennesker sigter efter 45-60 gramkulhydrater pr måltid.

Antag, at du spiser en almindelig kalkun sandwich med en halv kop juice.

To skiver brød har 30 gram.

Frugten indeholder 15 gram. I alt 45 gram.

Hvad med frugt?

Undgår du frugt, fordi du har diabetes? Gør det ikke. Frugt er stadig en del af din sunde kost. Spis frisk eller frossen frugt - en lille fersken eller 1 kop hakkede cantaloupe giver mindre end 15 gram kulhydrater.

Tørret frugt er også acceptabelt, så længe du holder øje med portionsstørrelserne.

En del af tørret frugt, 2 spsk, giver 15 gram.

Finde kulhydrater på varedeklarationen

Kig efter mængden af​"total kulhydrat" gram på din madetiket.

"Total kulhydrat" kan også opdeles som "kostfibre " og "sukker."

Men "sukkerarter" vil ikke fortælle hele historien.

Disse omfatter naturligt sukker og findes i frugt og mælkeprodukter samt tilsat sukker.

En fødevare etiket, der viser en form for sukker som den første ingrediens kan være høj i totalsukker.

tilsat sukker

Tilsat sukker er kulhydrater, men de giver ingen næringsstoffer.

De er søde og ofte bevare de forarbejdede fødevarer.

Sodavand, småkager og kage har tilsat sukke.

Men så er der yoghurt og korn.

Læs varedeklarationen og tænke to gange om at spise fødevarer, der liste sukker som den første ingrediens.

Tip: Nogle slags tilsat sukker ender med " ose " - ligesom dextrose, saccharose, maltose.

En afbalanceret kost

En afbalanceret kost med mindst 3-5 portioner af grøntsager om dagen kan hjælpe dig med at tabe og styre dit blodsukker.

Og kogte, ikke-stivelsesholdige grøntsager som okra, roer, eller aubergine har kun 5 gram kulhydrat pr halv kop.

Selvom du måske fokusere på at tælle kulhydrater, er du også nødt til at spise nok protein og sunde fedtstoffer.

Du må ikke springe måltider over, og spise sunde snacks til at hjælpe med at holde blodsukkeret under kontrol.

Happy Hour No More ?

Det afhænger af forskellige ting.

Alkohol kan forårsage hypoglykæmi ( lavt blodsukker), så spørg din læge, om alkohol er sikkert for dig.

Kontroller dit blodsukker før og efter du drikker, og kun drikke - i moderate mængder, med mad - når dit blodsukker er under kontrol.

Og tjek dit blodsukker, før du går i seng for at sikre, at de er inden for en sund interval.