Sukkersyge og diæt
En sund type 2 diabetes diæt
Opretholdelse af en sund kost er vigtig for alle, men det er især vigtigt for mennesker med diabetes. En type 2-diabetes kost, og efter den rigtige madplan, kan gøre hele forskellen for en person, der kæmper for at holde sit blodsukker under kontrol. Men hvad er den rigtige kostplan ? Hvor meget af hvilke fødevarer gruppe bør du spise ?
Sammen med et besøg på en diætist, bør denne hjælpe med at besvare spørgsmålene, du måtte have om diabetes og ernæring.
Kulhydrater og fibre i en type 2 diabetes diæt
Kulhydrater er en af de store fødevarekategorier ( de andre inkluderer proteiner og fedtstoffer ) i en type 2-diabetes kost. De giver brændstof til kroppen i form af glukose. Glukose er en sukkertype, der er den primære energikilde for alle kroppens celler.
Der er to måder at klassificere kulhydrater: simple og komplekse.
Simple kulhydrater er sukkerarter, såsom glukose, saccharose, laktose og fruktose De findes i raffineret sukker og frugter.
Komplekse kulhydrater er stivelse, som er de simple sukkerarter bundet sammen kemisk. De findes i bønner, nødder, grøntsager og fuldkorn. Komplekse kulhydrater betragtes sundere mest fordi de fordøjes af kroppen langsomt, hvilket giver en stabil energikilde. De indeholder også værdifulde mængder af fibre.
Kulhydrater, snarere end fedt eller proteiner, har den mest umiddelbare effekt på dit blodsukker, da kulhydrater nedbrydes direkte til sukker tidligt under fordøjelsen.
Kulhydrater findes hovedsageligt i følgende fødevaregrupper:
- frugt
- Mælk og yoghurt
- Brød, korn, ris, pasta
- Stivelsesholdige grøntsager som kartofler, majs og bønner
Hvad er kulhydrat optælling?
Kulhydrat optælling er en metode til madplaner, der er en enkel måde at holde styr på mængden af de samlede kulhydrater du spiser hver dag. Det hjælper dig til at tillade dig at spise, hvad du ønsker.
Optælling af antal gram kulhydrat og jævnt distribuere dem på måltider vil hjælpe dig med at kontrollere dit blodsukker. Med kulhydrat-optælling, kan du planlægger dit kulhydrat indtag baseret på, hvad dit faste blodsukker, og hermed kan dit indtag eller insulindosis justeres.
Kulhydratoptælling kan bruges af alle, og ikke kun af mennesker med diabetes, der tager insulin. Hvis du spiser flere kulhydrater end din insulin kan håndtere, vil dit blodsukker stige. Hvis du spiser for lidt, kan dit blodsukker blive for lavt.
Disse udsving kan styres ved at vide, hvordan man tæller sit indtag af kulhydrater. En diætist kan hjælpe dig med at finde ud af en kulhydrat tælling plan, der opfylder dine specifikke behov.
For voksne omfatter en typisk plan generelt 3,5 kulhydrater ved hvert måltid og 1,5 kulhydrat portioner som snacks.
En portion kulhydrat er 15 gram.
Med kulhydratoptælling kan du vælge næsten alle fødevarer produkter fra hylden, læse etiketten, og bruge oplysningerne om gram kulhydrater til at passe maden ind i din type 2-diabetes madplan.
Kulhydratoptælling er mest nyttigt for folk, der tager flere daglige injektioner af insulin, bruger insulinpumpe, eller der ønsker mere fleksibilitet og variation i deres valg af fødevarer.
Hvor meget fiber skal jeg spise?
Fiber er ufordøjelige del af vegetabilske fødevarer. De spiller en vigtig rolle i fordøjelseskanalen proces, da de hjælper til mere aktivitet i fordøjelseskanalen, og tilføjer løs vægt til afføring for at hjælpe det med at passere gennem tarmen. Desuden er kost med et højt fiberindhold forbundet med en lavere risiko for fedme, forhøjet blodtryk, hjertesygdomme og slagtilfælde.
Fibres øvrige effekter er:
- Forsinkelse sukker absorption, hjælper til bedre at kontrollere blodsukkeret.
- Binder med kolesterol og kan reducere niveauet af "dårlige" LDL-kolesterol i blodet.
- Er en god kilde til vitaminer og mineraler.
- Hjælper med at forhindre forstoppelse og reducerer risikoen for visse tarmlidelser.
- Fremmer vægttab ved at hjælpe med at mindske kalorieindtag.
- Det tilføjer løs vægt til den mad, vi spiser, så du føler fyldigere.
Målet er at forbruge omkring 30 gram fibre om dagen.
Den bedste måde at øge fiberindtagelse som en del af din type 2-diabetes kost er at spise flere af disse fiberrige fødevarer:
- Friske frugter og grøntsager
- Kogte tørrede bønner og ærter
- Hele korn brød, korn og kiks
- brune ris
- klidprodukter
Fedt i en type 2 Diabetes diæt
Da diabetes øger din risiko for at udvikle hjertesygdom, er det især vigtig at fedtindtagelse lav - især mættet fedt. Derudover kan begrænsning af kalorier fra fedt hjælpe dig til at tabe noget ekstra vægt, især når de kombineres med et træningsprogram.
De store bidragydere af mættet fedt i vores kost kommer fra ost, oksekød, mælk og bagte varer. Transfedtsyrer bidrager også til øget risiko for hjertesygdomme.
Her er nogle generelle retningslinjer for valg og forberede fedtfattig mad for din type 2-diabetes kost:
- Vælg magert kød, herunder fjerkræ, fisk, magert rødt kød, og plante-baserede proteiner.
- Vælg lavt fedtindhold eller fedtfrie mejeriprodukter såsom ost med lavt fedtindhold, skummetmælk, og produkter fremstillet af skummetmælk, såsom nonfat yoghurt, nonfat frossen yoghurt, inddampet skummetmælk og kærnemælk.
- Husk at medtage mælkeprodukter i din daglige kulhydrat tælling.
- Brug fedtfattig vegetabilsk madlavning olie når du forbereder fødevarer eller overveje at bruge kolesterolsænkende margarine, som indeholder stanoler eller steroler.
- Som eksempler kan nævnes Benecol, Jorden Balance, Smart Balance og tage kontrol.
- Brug flydende vegetabilske olier, der indeholder poly - eller enkeltumættet fedt, som kan medvirke til at sænke det "dårlige" LDL-kolesterol.
- Vælg lavere fedt margariner, sovse og salatdressinger.
- Alle frugter og grøntsager er gode fedtfattige valg.
Husk at inkludere frugt og stivelsesholdige grøntsager i din daglige kulhydrat tælling.
En registreret diætist kan give flere oplysninger om, hvordan man forbereder og vælger fedtfattige fødevarer.
Salt i en type 2 diabetes diæt
Diabetes øger din risiko for højt blodtryk.
Høje niveauer af salt ( natrium ) i din kost kan yderligere øge denne risiko.
Din læge eller diætist kan bede dig om at begrænse eller undgå disse saltrigholdige fødevarer:
- Salt og krydret salt (eller salt krydderier )
- blandinger af kartofler, ris eller pasta
- dåsekød
- Dåse supper og grøntsager (med salt)
- Hærdede eller forarbejdede fødevarer
- Ketchup, sennep, salatdressinger, andre opslag og dåse saucer
- Færdige supper, sovse eller saucer
- syltede fødevarer
- Forarbejdet kød: frokost kød, pølser, bacon og skinke
- oliven
- Salt snacks
- Mononatriumglutamat eller MSG
- Soja og bøf saucer
Madlavning med lavt salt indhold - tips
Brug friske råvarer og / eller fødevarer uden tilsat salt.
Du blive nødt til at bruge andre ingredienser og eliminere eller mindske salt, du normalt ville tilføje.
Prøv appelsin eller ananas juice som en base for kød marinader.
Undgå færdigretter såsom dåse supper, forretter og grøntsager, pasta og ris blandinger, frosne middage, øjeblikkelig korn, og budding, sovs og sauce blandinger.
Kontroller varedeklarationen på pakken for natrium indhold.
Brug friske, frosne, ikke -tilsat - salt dåse grøntsager, eller på dåse, der er blevet skyllet, før de er forberedt.
Saltfattig dåsesuppe kan anvendes.
Undgå blandede krydderier og krydderiblandinger, der indeholder salt, såsom hvidløgssalt.
Hvad Krydderier kan erstatte Salt ?
Urter og krydderier er svaret på forbedring af de naturlige smagsstoffer i fødevarer uden brug af salt.
Nedenfor er nogle blandinger til brug for kød, fjerkræ, fisk, grøntsager, supper og salater.
Krydret blanding
2 spsk tørret sar, smuldret
1/4 tsk friskkværnet hvid peber
1 spsk tør sennep
1/4 tsk stødt spidskommen
2 1/2 tsk løgpulver
1/2 tsk hvidløgspulver
1/4 tsk karry
2 tsk hvidløgspulver
1 tsk basilikum
1 tsk oregano
1 tsk pulveriseret citronskal eller dehydreret citronsaft
Anden blanding
2 spsk tørret dild ukrudt eller basilikum blade, smuldret
1 tsk selleri frø
2 spsk løgpulver
1/4 tsk tørret oregano blade, smuldret
En knivspids friskkværnet peber
stærke Krydderier
1 tsk nelliker
1 tsk peber
2 tsk paprika
1 tsk koriander frø (knust )
1 spsk rosmarin